Home > De energiemarkt > Begrippen > Ampère

Ampère

De ampère is de eenheid van elektriciteit. De definitie van de ampère is gebaseerd op het feit dat rond een elektriciteitsdraad een magneetveld heerst. Hoe sterker de elektriciteit, hoe sterker het magneetveld. Twee evenwijdige elektriciteitsdraden trekken elkaar magnetisch aan. Als twee kabels van dezelfde soort op dezelfde stroombron worden aangesloten, en ze trekken elkaar met de juiste kracht aan, dan loopt door elk van die kabels één ampère. De ampère is genoemd naar André-Marie Ampère een Fransman die in achttiende eeuw onderzoek heeft gedaan naar elektromagnetisme. De wiskundige formule heet de wet van Ampère.

Op de energierekening van VanHelder® staat uw stroomverbruik aangegeven in kWh. Eén kWh is het energieverbruik van een apparaat van 1.000 watt gedurende één uur. Om ampères om te rekenen naar kWh gebruikt u de formule ampères * volt * uren / 1.000 = kWh.

Het verbruik van een elektrisch apparaat wordt aangegeven in watt. Dit is de hoeveelheid energie die het apparaat per seconde verbruikt. Het verband tussen ampères en watt is ampères x volts = watt. Bijvoorbeeld: uw airco op de zaak werkt op 43 ampère, en de netspanning is 230 volt. Dan verbruikt uw airco 43 x 230 = 10.000 watt.

Bereken wat u kan besparen

Binnen 1 minuut een vrijblijvende offerte voor uw bedrijf.

Bereken

Neem gerust contact met ons op.

We staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar.

Direct contact opnemen