Helder over groen.

In Nederland werkt de levering van groene elektriciteit middels het inkopen van certificaten, zogenaamde Garantie van Oorsprong (GvO’s). Dit systeem is wezenlijk niets anders dan een boekhoudkundige verrekening van energie die door een duurzame energiebron op het net wordt gezet en welke partij deze geproduceerde GvO’s heeft gekocht. Als voorbeeld kunt u een windmolen nemen bij u in de buurt, deze windmolen produceert voor elke MWh een certificaat met een uniek nummer. Op dit certificaat staat vermeld waar de opgewekte energie vandaan komt en met behulp van welke bron de elektriciteit is opgewekt.

Echter wat belangrijk is om te begrijpen, is dat u dus nooit direct elektriciteit krijgt uit de bron van uw keuze, of op basis van het marketingverhaal van de leverancier. U zult altijd energie krijgen uit de bron die het dichtste bij uw meterkast aanwezig is en op het moment dat u elektriciteit afneemt. Met andere woorden als de zon vol schijnt, de buren niet thuis zijn, de zonnecellen van de buren elektriciteit produceren en u de wasmachine aanzet, is de kans erg groot dat u elektriciteit uit de zonnepanelen van de buren ontvangt. Dit staat dus los van het contract dat u met uw energieleverancier heeft afgesloten.

VanHelder® levert zowel groene-, vergroende- als grijze elektriciteit.

Zelf uw eigen energiebron kiezen.

Bij VanHelder zijn we van mening dat u zelf de herkomst van uw energie moet kunnen kiezen. In een gebruikelijke situatie tekent u bij een leverancier een contract voor groene stroom. Deze leverancier maakt voor u de keuze uit welke bron zij deze levering willen vergroenen. Dit doen zij bijvoorbeeld door het kopen van geproduceerde GVO’s uit waterkracht in Scandinavië. Het kan ook zijn dat er specifiek een keuze wordt gemaakt voor bronnen op Nederlandse bodem. In ieder geval bent u zelf niet vrij om te kiezen, tot nu! Wij bieden in de webshop van VanHelder GVO’s aan waar u zelf de herkomst van uw energie kunt kiezen. Lees in de webshop hoe wij dit voor u kunnen doen. U hoeft bovendien geen klant van VanHelder te zijn om te kunnen vergroenen.

Zelf uw energiebron kiezen?

In de webshop van VanHelder kunt u zelf Garanties van Oorsprong (GVO’s) kopen.
U bepaalt zelf de herkomst van de energie.

Vergroen uw stroom

Stroometiket 2022 VanHelder®

Energieleveranciers zijn sinds 1 januari 2005 wettelijk verplicht om ieder jaar een stroometiket te verstrekken aan hun klanten. Op dit etiket staat aangegeven welk percentage van de totale hoeveelheid geleverde stroom is opgewekt uit kolen, aardgas, kernenergie of bijvoorbeeld uit hernieuwbare bronnen zoals windenergie en waterkracht. Dit heeft in de meeste gevallen ook invloed op de hoogte van de energietarieven die u betaalt.

VanHelder® heeft in 2021 14,4% groene stroom geleverd aan haar klanten middels het inkopen van GVO's (Garantie Van Oorsprong). Hiervoor hebben wij onder andere 6% waterkracht en 8% zon afgeboekt.

Stroometiket

Neem gerust contact met ons op.

We staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar.