Home > De energiemarkt > Begrippen > Cosinus phi

Cosinus phi

Cosinus phi geeft de verhouding aan tussen nuttig vermogen en blindstroom. Hoe hoger de Cosinus phi van een product is hoe efficiënter het product is in het elektriciteitsverbruik. Cosinus phi verbetering wordt soms ook blindwattcompensatie genoemd.

Zijn er kosten verbonden aan een te lage Cosinus phi?Zeker, een lage Cosinus phi geeft namelijk aan dat een apparaat veel blindstroom afneemt. Blindstroom levert geen vermogen, maar belast wel het netwerk en de trafo's. Een energiebedrijf moet blindvermogen uiteraard opwekken met haar centrales en dus doorberekenen in haar kostprijs voor elektriciteit. De netwerkbeheerder moet de extra stroom bovendien transporteren en brengt daarvoor kosten in rekening. Een lage Cosinus phi / Blindstroom verhoogt dus uw totale kosten van energie.

Waarom de Cosinus phi verlagen?Ten eerste gaat u minder betalen aan uw netbeheerder. Een ander voordeel is dat de belasting daalt waardoor er extra machines of apparatuur kunnen worden aangesloten.

Welke acties zijn er benodigd om de Cosinus Phi te verbeteren?Er zijn diverse producten op de markt, zoals condensatorbatterijen, die de cosinus phi van een apparaat kunnen verbeteren.

Bereken wat u kan besparen

Binnen 1 minuut een vrijblijvende offerte voor uw bedrijf.

Bereken

Neem gerust contact met ons op.

We staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar.

Direct contact opnemen