Home > De energiemarkt > Begrippen > Dag- en nachttarief

Dag- en nachttarief

In de meeste provincies geldt van 7 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds dagstroom en daarna gaat u over op nachtstroom. Ook in de weekenden en op feestdagen betaalt u het nacht/daltarief, het weekend gaat op vrijdag in op het tijdstip dat normaal de nachtstroom ingaat. In Limburg en Noord-Brabant kunt u al na 21:00 uur ’s avonds nachtstroom gebruiken.

Wat is het verschil tussen base, peak, off peak en laag (nachttarief) en hoog (dagtarief) en hoe kan dit worden berekend?Als voorbeeld nemen we een vlak profiel met een Peak prijs van € 60 per mWh en een Base prijs van € 45 per mWh. De Base prijs is een uur prijs voor 24 uur per dag en de peak prijs is een uur prijs voor 12 uur per dag, Verder bestaat de Base prijs uit het gewogen gemiddelde van de Peak en Off Peak prijzen. Dus kan de volgende formule worden opgesteld.In het voorbeeld (en op de markt) zijn de Peak en Base prijzen gegeven, de onbekende is dus de Off Peak prijs. Hiermee kan de formule herschreven worden naar:Met de getallen in het voorbeeld kom je dus op een Off Peak van € 30 per mWh. In de meeste netgebieden heb je een verhouding van 16 hoog uren en 8 dal uren per dag.

Het hoog tarief kan dus berekend worden door een gewogen gemiddelde te nemen van een combinatie van Peak en Off Peak uren. Omdat er maar 12 uur een Peak prijs geld moeten de andere 4 uur worden opgevuld met Off Peak prijzen. Om het hoog tarief te berekenen in een 16-8 netgebied kan dan de volgende formule worden opgesteld:Er blijven op deze manier dan alleen nog Off Peak prijzen over voor de dal uren waardoor de laatste formule als volgt is:

Met de getallen in het voorbeeld kom je uit op een hoog tarief van € 53 en een dal tarief van € 30. Kortom is dit dus een omreken formule van een 12-12 verhouding naar een 16-8 verhouding.

Bereken wat u kan besparen

Binnen 1 minuut een vrijblijvende offerte voor uw bedrijf.

Bereken

Neem gerust contact met ons op.

We staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar.

Direct contact opnemen