Home > De energiemarkt > Begrippen > Energiecollectief

Energiecollectief

Een collectieve inkoop wordt ook toegepast bij zakelijke klanten en lijkt soms voordelig te zijn. Maar wist u dat u vaak veel meer kunt besparen door zelf een keuze te maken direct bij een echte leverancier? Hoe minder schakels ertussen zitten hoe beter. Elke schakel zoals een collectief, een tussenpersoon, een veiling of een vergelijker kost geld en voegt tegenwoordig niets meer toe. De onafhankelijkheid is ver te zoeken want een energiecollectief brengt haar klanten onder bij de leverancier die het meeste biedt.

Wees kritisch als u meedoet aan een energiecollectief. U krijgt niet altijd de laagste prijs en bovendien doen maar weinig energieleveranciers meer mee aan een energieveiling. Daarnaast wordt de vergelijking ook niet altijd juist uitgevoerd door dat er van de laagste contractcapaciteit wordt uitgegaan en een zakelijke klant veelal een hogere capaciteit heeft voor elektriciteit en gas.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is in 2014 een onderzoek gestart naar de werking van energieveilingen. Er is bekeken of energieveilingen bieden wat ze beloven en ook of de concurrentie tussen energieleveranciers niet wordt beperkt. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de toezichthouder de aanbieders van energieveilingen op de vingers getikt, omdat ze prijzen kunstmatig hoog hielden. Ze hebben hun veilingproces inmiddels aangepast, zo bericht ACM in 2015.

VanHelder® werkt niet samen met energiecollectieven en energieveilingen omdat wij niet bereid zijn om klanten te kopen, de klant helder advies willen geven over de overstap en liever in direct contact staan met onze zakelijke klanten.

Lees meer over energiecollectieven op onze blog.

Bereken wat u kan besparen

Binnen 1 minuut een vrijblijvende offerte voor uw bedrijf.

Bereken

Neem gerust contact met ons op.

We staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar.

Direct contact opnemen